You are here:  / Porady / Czyszczenie przedmiotów z chromu i stali

Czyszczenie przedmiotów z chromu i stali

W naszym mieszkaniu znajdują się różne przedmioty z chromu, stali, cyny, żelaza itp. Każde z nich wymaga innej techniki czyszczenia i konserwacji.

Stal nierdzewna

  • Po umyciu dokładnie wycieraj, aby zapobiec tworzeniu się białej powłoki.
  • Garnki ze stali nabiorą połysku, jeśli zostaną wyszorowane suchą mąką.
  • Ślady po przypaleniu usuń zmywakiem nasączonym sokiem z cytryny.

Chrom

  • Drobne ślady usuwaj zmywając niewielką ilością płyny do zmywania i wody.
  • Aby kurki i krany pięknie lśniły, wcieraj w nie garść mąki, a następnie wypoleruj na sucho.
  • Przedmioty z chromu czyść przecierając octem, a uporczywe plamy usuwaj roztworem sody oczyszczonej i ciepłej wody.

Żelazo, cyna, ołów

  • Garnki z lanego żelaza np. żeliwne patelnie, po umyciu i dokładnym wytarciu natrzyj olejem jadalnym. Jeżeli patelnia pokryta jest rdzą, przetrzyj ją roztworem 1łyżki kwasu cytrynowego z 600 ml wody.
  • Wosk ze świeczników cynowych, najłatwiej usuniesz, wkładając je na krótko do zamrażarki.
  • Wszelkie przedmioty cynowe lub z cyny i ołowiu przecieraj liśćmi kapusty, albo zanurz je na chwilę w wodzie, w której gotowały się jajka.
  • Przedmioty z ołowiu przecieraj terpentyną, a bardzo zabrudzone włóż na pięć minut do roztworu z jednej części octu i dziesięciu wody z dodatkiem szczypty sody oczyszczonej. Spłucz w wodzie destylowanej.

Miedź i mosiądz

  • Aby usunąć zaczernienia zastosuj pastę z soli i soku cytrynowego, albo przecieraj przedmioty połową cytryny namoczoną w soli.
  • Jeśli na miedzi lub mosiądzu zaczyna pojawiać się zazielenienia, przecieraj je a moniakiem z solą (używając amoniaku zakładaj rękawice ochronne).
  • Kiedy wnętrze patelni miedzianej zużywa się, należy oddać ją do ponownego pokrycia.
  • Popielniczki po umyciu spryskaj preparatem woskowym do czyszczenia mebli.

Brąz

  • Przedmioty z brązu pocieraj niewielką ilością pasty do butów lub oleju jadalnego.
  • Zagłębienia czyść patyczkiem z wacikiem.
  • Wszelkie zaplamienia usuwaj terpentyną.
  • Przedmioty z brązu pozłacanego czyść roztworem 10 ml amoniaku w szklance gorącej wody, nakładając wacikiem. Spłucz również wacikiem nasączonym czystą wodą, osusz miękką szmatką. Do pozłacanego brązu nie należy używać pasty do czyszczenia metalu.

Platyna

  • Przedmioty platynowe czyścimy, zanurzając je w specjalnym płynie do czyszczenia biżuterii. Szczoteczką do zębów usuwamy zabrudzenia z grawerowanych lub inkrustowanych części. Spłukujemy i starannie suszymy.

Konserwacja noży

  • Usuwanie zapachów – jeśli do noża przylgnął uporczywy zapach np. czosnku, ryby, wystarczy wsunąć go w ziemię i bardzo dokładnie umyć.
  • Przechowywanie – noże powinny być przechowywane w specjalnym stojaku z otworami albo na namagnesowanej płycie. Jeśli będą razem z innymi sztućcami i innymi kuchennymi narzędziami stępią się. Można je również przechowywać w specjalnym pokrowcu z plastiki lub materiału.